Dulu pembuatan kek
Lapis hanyalah hobi biasa di kalangan wanita di Sarawak khasnya wanita keturunan
Melayu yang menyediakan juadah terutama menjelang Aidilfitri. Namun pada dekad
1990-an, kek Lapis mula sinonim
dengan Sarawak kerana hampir setiap pelancong yang berkunjung ke Bumi Kenyalang
pasti membeli kek Lapis itu sebagai ‘ole-ole’ untuk dibawa pulang.
Kelebihan utama kek lapis Sarawak ialah pakej motif
dan coraknya yang unik serta digabungkan dengan keenakan rasa, di samping
teksturnya yang lembap & pejal.
Tidak dinafikan ia juga versatil dan boleh
dihidangkan untuk pelbagai majlis, bukan saja untuk perayaan utama seperti
Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Gawai Dayak, Deepavali dan sebagainya, malah untuk
hantaran pertunangan, perkahwinan, hadiah dan ‘ole-ole’.
Menyingkap sejarah kek lapis, dipercayai berasal
dari Indonesia namun juadah itu mula diperkenal serta mendapat tempat di
kalangan penduduk Sarawak sekitar tahun 1980-an.
Sejak itu, kek Lapis Sarawak kian sinonim dengan
Sarawak, malah kek Lapis Sarawak yang dihasilkan jauh lebih sedap daripada kek
Lapis negara jiran itu, kerana bahan yang digunakan lebih pelbagai dan mutunya
juga lebih baik.
Setelah 30 tahun berlalu, kek Lapis Sarawak semakin
popular bukan saja di kalangan penduduk tempatan, malah menerima banyak
tempahan dari Semenanjung, Sabah, Brunei dan Singapura.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan